Monday, August 17, 2009

Brownies layer cheese


Lama nda buat brownies.....so, smlm buatlah satu untuk minum pagi dan bekal budak2 ke sekolah.....tp ada crack atasnya... tp memang sedap tambah lagi ngan cheese nya.... Aktiviti petang ahad....

Birthday



Kek untuk my nephew punya birthday on saturday.....masih perlu deco training

Thursday, August 13, 2009

Cheese Cake 4 2day



Ni cheese cake (with blueberry topping) yang diorder oleh Cikgu Afidah dan cheese cake (with cheese frosting & diperkayakan lagi dengan parutan cheddar cheese) yang diorder oleh Julie......Thanx.......

Wednesday, August 12, 2009

Cheese Cake lagiiiiii





Alhamdulillah......Semalam buat cheese cake lagi......ada tiga order tapi sempat buat dua je..... Order oleh Cikgu Hjh Saimah & Cikgu Dg Maskupah. Siap bagi toping dengan bluberry pie filling lagi...... Yang kecil dua tu aku hantar p tadika dan nursery anak2, kiranya untuk cikgu2 diorang lah.... Malam nanti kena buat lagi dua. Untuk Cikgu Afidah dan juga my colleague Julie (repeat order) coz kelmarin punya cheese cake yang dia order tu nda cukup.....

Tuesday, August 11, 2009


Cheese cake yg diorder oleh my colleague, Julie. My first order lah kiranya.....Terima kasih daun keladi, lain kali order lagi...hehehheh....






Cheese Cake dengan topping blueberry pie filling. Buat untuk adik last saturday.







Kek batik ni ditempah oleh my colleague juga, Jen. Lama dah dia cakap cuma baru semalam buat.......

Tuesday, July 28, 2009

Kek Batik


Kek batik yang aku buat last week. Tp dah tinggal ckit baru ingat nak ambil gambar. Percubaan pertama yang boleh dikira berjaya juga.....

Breakfast


Capati.
300 g Tepung Atta
2 cmb Minyak sapi

160-170 ml air
Garam secuk
up rasa






Cara:
Gaul tepung atta dan garam. campurkan minyak sapi. Masukkan air sedikit demi sedikit. Gaul lebih kurang 10 minit. Tutup dengan tuala lembab dan biarkan semalaman.
Bahagikin doh kepada beberapa bahagian dan bulat-
bulatkan. Canai tetapi jgn terlalu nipis. Then, masak atas non-stick pan. Ok, siap.... boleh makan sudah.....



Ni gambar capati yang dah masak dan ready untuk dimakan.
Untuk kuah, saya pakai kacang dhal.










Kuah Dhal:

Kacang dhal (rendam semalaman)
Ubi kentang (Potong dadu)
Lobak merah (potong dadu)
Rempah kari (Jadikan pes dgn mencampurkan sedikit air)
Bawang putih dan merah (tumbuk)
Garam
Gula

Cara
Rebus kacang dhal yang telah direndam semalaman sehingga empuk. Kemudiaan, masukkan ubi kentang dan lobak merah. Tumis bawang putih dan merah, masukkan rempah kari. Gaul sehingga naik bau. Kemudian, masukkan dalam campuran dhal. Gaul dan tambahkan garam dan Gula secukup rasa.

Tip:
Kalau kuah dhal terlalu banyak, masukkan dalam beberapa bekas kecil dan masukkan dalam freezer. Next time kalau mo buat capati, just defrost je kuah yang ready made tu.... senang kerja....

Monday, July 27, 2009

Cheese Cake



Ni cheese cake yang aku buat semalam. Terasa macam mo makan cheese cake......Tengok2 peti ais cukupkah bahan-bahan mo buat cheese cake ni????? ooooo.....bolehlah buat.....tapi nda sempat makan lah pula......

Steam Buttercream Cake

Ni lah kek steam buttercream yang aku buat masa join baking class Nina. Kesian......kek aku yang paling nda cantik.... al maklumlah kek pertama yang aku deco....First time pegang piping nozel lagi. What ever, I enjoy that class. Next time mo lagi join kelas Nina.....

Sunday, July 26, 2009

Will attend baking class on august